Medovina a jej účinky na zdravie

Po dlhej dobe sa konečne zase vraciame k blogu a tento krát to bude o tradičnom nápoje starovekých kultúr – teda o Medovine.

Prvé zmienky o tomto nápoji sú už z čias starovekého Egypta, Ríma, či Grécka. Medovina bola obľúbeným nápojom väčšiny civilizácií a samozrejme aj nás Slovanov. Ako ale vznikla? Podobne ako mnohé iné produkty – náhodou. Traduje sa, že ju objavili náhodou Vikingovia.

Medovina patrí k tradičným nápojom, často bola využívaná na posvätné rituály a obrady a dodnes je obostretá istým kúzlom a tajomnosťou. O jej konzumácii v dávnych dobách sa zachoval rad zmienok a stôp. Od najstarších čias bola považovaná za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Hovorilo sa o nej aj ako o nápoji bohov. Práve preto sa čoskoro stala nápojom Grekov a hrdinov, ktorí ju popíjali po návrate z bitiek či zápolení.

Medovinu vo svojich dielach spomína rad gréckych a rímskych autorov vrátane Platóna, Plutarcha a Theokrita, a uvádzajú, že sa tešia veľkej obľube aj úcte. Aj ďalšie písomné doklady dokazujú, že sa medovina v Ríme stala nesmierne populárnym nápojom. Rimania však nepopíjali klasickú medovinu, ako ju poznáme dnes, ale miešali si z dvoch tretín víno a z jednej tretiny čerstvý med. Z dnešného pohľadu teda nešlo o klasickú kvasenú medovinu, ale o osladzovanie vína, ktoré sa popíjalo v hojnom množstve a inšpirovalo množstvo umeleckých predstavení i literárnych diel.

V dobe stredoveku bolo medové víno rozšírené po celej Európe a často bolo považované za dar bohov. Pre Keltov bolo nápojom s magickou mocou, navodzujúcim posvätné opojenie a nádoba s medovinou patrila medzi symboly keltskej viery. Medovina kraľovala aj u starých Germánov a asi najviac spájaná býva s Vikingami. Rozhodne však nebola ich každodenným nápojom. Aj keď Vikingovia alkoholické nápoje milovali a vášnivo včelárili, medovinu nemohli popíjať každý deň, na to bola príliš drahá. Varenie medoviny u Vikingov prebiehalo úplne divoko, ale aj napriek tomu brali celý obrad posvätne a magicky, pripomínal skutočný rituál. Medovinu pili ako najnižšie vrstvy, tak vysoko postavení a bohatí Vikingovia – spoločenský štatút teda nemal na konzumáciu medoviny vplyv. Nižšie vrstvy však zrejme konzumovali menej kvalitné medovinu alebo medovinu riedenú vodou. Popíjanie medoviny z rohov zvierat nebolo u Vikingov tak obvyklé, ako sa traduje a vyobrazuje v súčasných filmoch o Vikingoch. Nie každý Viking si mohol dovoliť roh, medovinu tak často popíjali aj z drevených alebo keramických pohárov.

Vráťme sa do našej doby a zaoberajme sa otázkami: Aké sú však pozitívne účinky medoviny? A sú vôbec nejaké? Med bezpochyby patrí medzi top 10 najkvalitnejších potravín na planéte. Málo čo je tak zdravé a vzácne ako práve med. Už len z tohto hľadiska musí byť každému jasné, že aj alkohol vyrobený z medu bude mať priaznivý vplyv na organizmus.

Pri rozumnej konzumácie medoviny možno hovoriť o nasledovných pozitívnych účinkoch:

  • Podporuje imunitný systém, chráni a regeneruje bunky
  • Podporuje prirodzenú detoxikáciu organizmu
  • Má antiseptické a mierne antibiotické účinky
  • Prevencia vzniku niektorých druhov rakoviny, chrípky či nádchy
  • Upravuje pH organizmu (odkyseľuje telo)
  • Podporuje trávenie a tiež pravidelnú stolicu
  • Obnovuje črevnú mikroflóru a čistí tráviaci trakt
  • Podporuje tvorbu červených krviniek, prevencia liečenie Anémie
  • Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Eliminuje vysoký cholesterol (vplýva na zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu (HDL) a k zníženiu zlého cholesterolu (LDL))a krvný tlak
  • Pozitívny vplyv na nervový systém, odstraňuje stres
  • Zlepšuje kvalitu spánku a celkovú pohodu
  • Napomáha k napomáha k látkovej premene a k podpore prekrvenia

Bohaté na antioxidanty:

Med, hlavná zložka medoviny, je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím potenciálne znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

Probiotický potenciál:

Niektoré druhy medoviny sú fermentované do takej miery, že si zachovávajú živé kvasinky a prospešné baktérie. Tieto probiotiká môžu byť dobré pre zdravie čriev, pomáhajú pri trávení a dokonca zlepšujú imunitný systém.

Obsahuje vitamíny a minerály:

Med je prirodzeným zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, vápnika a železa. Hoci proces fermentácie môže znížiť ich hladiny, medovina si stále zachováva niektoré z týchto prospešných živín.

Protizápalové vlastnosti:

Med je známy svojimi protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť znížiť zápaly v celom tele. To je obzvlášť prospešné pre mikrobióm a gastrointestinálny trakt.

Podporuje dlhovekosť a zdravie:

Historicky sa medovina spájala s dlhovekosťou a vitalitou. Kultúry ako Rimania verili v jeho jedinečné liečivé vlastnosti a často ho konzumovali pre celkové zdravie.

Posilňuje imunitný systém:

Liečivé vlastnosti medu vrátane jeho protizápalových a antibakteriálnych účinkov prispievajú k posilneniu imunitného systému.

Zvyšuje túžbu a plodnosť:

Nápoj lásky manželov – Medovina od pradávna predstavovala synonymum pre hojnosť a prosperitu. Nesmela chýbať na najrôznejších oslavách a svadbách, prisudzovali sa jej afrodiziakálne účinky a preto bývala tiež označovaná ako nápoj lásky. Práve medovina totiž pravdepodobne stojí za vznikom tradície medových týždňov – „honeymoon“ alebo „lune de miel“ – teda „medové týždne“. Už v stredoveku sa stala tradičným svadobným darom pre novomanželov, ktorí ju dostali v takom množstve, aby jej mali dostatok na celý mesiac po svadbe. Novomanželia mali piť medovinu každý deň, aby zabezpečili svojej rodine plodnosť aj hojnosť. Ak sa manželom do roka narodil chlapček, bol výrobca medoviny veľmi štedro odmenený. Existujú historické dôkazy, ktoré naznačujú, že medovina sa konzumovala na zvýšenie sexuálnej túžby a plodnosti.

Kvasiaca medovina v bareli

Odporúčania, koľko konzumovať

Ako pre všetky alkoholické nápoje, aj pre medovinu platí: Dôležitá je miera. Nemecká spoločnosť pre výživu odporúča maximálne 10-12 g čistého alkoholu denne pre ženy a 20-24 g pre mužov pre zdravých dospelých. V závislosti od obsahu alkoholu to zodpovedá približne 1-2 dcl medoviny. Mali by existovať aspoň dva dni bez alkoholu v týždni.

medovinou sa nemusíme báť pracovať. Správa sa v podstate ako víno. Pokiaľ je dobre uzavretá, nemá prístup ku vzduchu, je mimo slnka a pri teplote medzi 5-20 stupňov Celzia, vydrží dlhé roky. Nemá zmysel medovinu dlhodobo uskladňovať napríklad v 5 litrovom sklenenom demižóne a z neho si pomaličky nalievať. Časom sa zlomí presne tak, ako by sa zlomilo aj víno. Preto vždy je lepšie po pol roku až roku ju nafľaškovať do 0,5 l – 0,7l fliaš, skrátka ako vyhovuje spotrebe.

Zrejúca medovina pri teplote 16°C

Pokiaľ ste pri čítaní dostali chuť na dúšok ušľachtilého nápoja, onedlho si budete môcť zakúpiť našu s láskou pripravovanú medovín z nášho kvalitného medu. Naše medové vína vyrábame vždy za studené, aby si zachovali všetky blahodarné látky z medu. Ponuka našich „jedinečných medovín“ sa priebežne bude meniť, pretože tieto medoviny vyrábame v malých limitovaných edíciách. Každá medovina je preto originálna a vždy niečím prekvapí.