Už staroveké civilizácie vedeli a predávali si vedomosti z generácie na generáciu, že med nie je len sladidlo. Považovali ho skôr za liek, ktorý si veľmi považovali. Nebol dostupný na každom rohu tak, ako je tomu dnes a bol teda vzácnou komoditou. Dnes si ho môžete dopriať a kúpiť i z pohodlia domova, ale na vzácnosti mu to nijako neuberá. Je totiž doslova zlatým pokladom, ktorý pomáha udržovať naše zdravie. Je však dôležité rozpoznať kvalitný med, ktorý vám je distribuovaný priamo od nás včelárov. Nakoľko sa vo svete vyrábajú sladké napodobneniny a falzifikáty medu.
Pravý med je prírodným liečivom
Nie len my včelári, ale i verejnosť by mala vedieť o mede čo najviac. Nie len to že je to produkt včiel dôležití je tiež vedieť aké má účinky. Ja pravý med hodnotím ako superpotravinu a preto sa neustále snažím vás informovať ako je pravý med dôležitý mať v jedálničku. Med je plný fruktózy a glukózy, a preto treba k nemu tak pristupovať. Nadužívanie medu by určite čoskoro viedlo k narastaniu hmotnosti, ale pokiaľ zaradíte denne do jedálnička správne množstvo, priberanie vám nehrozí. Za také množstvo sa považuje jedna až dve lyžice denne, ktorá stačí na zásobenie tela antioxidantmi, zvýšenie imunity a obranyschopnosti tela a tiež má preukázateľný vplyv na zdravie vášho srdca bez toho, aby nejako významne ovplyvnila váš energetický príjem.
Výhody konzumácie medu
Výhody konzumácie pravého medu sme opísali i v predchádzajúcom príspevku.
Môžeme ich zopakovať znova nakoľko je opakovanie matka múdrosti.
Výborný antioxidant
Med je výborným antioxidantom, čo znamená, že jeho pravidelná konzumácia prečistí vaše telo od rôznych toxínov. Jeho antibakteriálne vlastnosti navyše výrazne zlepšia stav vašej pokožky.
Naštartuje metabolizmus
Ak si strážite váhu, lekári odporúčajú vylúčiť všetky sladkosti na báze cukru – ale nie med. Je to preto, že cukor prítomný v mede má iné zloženie ako v iných sladidlách. Med váš metabolizmus naopak naštartuje, čo je pre znižovanie váhy nevyhnutné.
Znižuje hladinu cholesterolu
Med nemá vôbec žiadny cholesterol. Práve naopak jeho zložky a vitamíny prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu. Každodenná konzumácia medu má teda priaznivý vplyv na hladinu antioxidačných zlúčenín v tele, ktoré dokážu bojovať s nadbytkom cholesterolu.
Chráni vaše srdce
Výskumy ukazujú, že antioxidanty obsiahnuté v mede môžu zabrániť zúženiu tepien. V závislosti na mieste výskytu môže viesť zúženie až k srdcovému zlyhaniu, zhoršeniu pamäti alebo bolestiam hlavy. Pravidelná konzumácia medu tomu pomáha predchádzať.
Proti stresu
Med údajne tiež bojuje proti stresu, obnovuje bunkový antioxidačný obranný systém a v dôsledku toho zlepšuje aj pamäť. Okrem toho je vápnik obsiahnutý v mede ľahko prijímaný mozgom, čo má priaznivý vplyv na jeho činnosť.
Úľava pri prechladnutí
Med je skvelou alternatívou liekov pri boji s nachladnutím. Uľaví od kašľa a bolesti v krku často lepšie, než antibiotiká. Väčšina respiračných ochorení je totiž často spôsobená vírusmi, s ktorými antibiotiká nič nezmôžu, avšak med vďaka svojej antivirotickej funkcii áno. Navyše med vďaka svojej viskozite obaľuje hrdlo, upokojuje podráždenie a prispieva tak k okamžitej úľave.
Vedecké dôkazy
Skupina vedcov z Iránu dokonca skúmala, či sú účinky medu lepšie, horšie alebo porovnateľné s voľne dostupnými liekmi na kašeľ a bolesti hrdla. Došli k tomu, že pravidelné popíjanie kávy s medom viedlo u ľudí, ktorí trpeli ťažkosťami, k znižovaniu frekvencie kašľa. Iná štúdia zasa zistila, že sa pacienti, ktorí trpeli bolesťou v krku, cítili lepšie po podávaní medu.
Čiže zajtra ráno všetci povinne lyžičku medu do kávy.


Ak sa ti páčia príspevky, zaregistruj sa a budem ti ich posielať po publikovaní na tvoj zvolený e-mail: